PIECE

W trakcie prowadzenia badań nad rekonstrukcją technologii garncarskich, rzeczą nieodzowną stało się nabycie umiejętności budowy różnego typu pieców garncarskich. Wszystkie prezentowane poniżej piece garncarskie, piekarnicze i grzewcze są wykonywane z zachowaniem tradycyjnych technik, m.in. przy użyciu wytwarzanych w Garncarni cegieł gliniano-słomianych, gliny czy też kafli naczyniowych.

 

PIECE DO OGRZEWANIA POMIESZCZEŃ

Piec budowany z cegły z otwartym kominkiem, z zastosowaniem emiterów ciepła w postaci kafli naczyniowych.

Piec grzewczy budowany z cegły, z otwartym kominkiem, malowany w tradycyjny sposób wapnem z mlekiem.

 

PIECE DO WYPAŁU CERAMIKI

Piec o pionowym ciągu płomieniu, kopułowy, z pojedynczą poziomą kratą ogniową, podziemny, przystosowany do wypału redukcyjnego.

Piec z poziomym zwrotnym ciągiem płomieni, z pionową kratą ogniową, budowany z cegły, podłączony do wolno stojącego komina.

 

 

Piec kopułowy z pionowym ciągiem płomieni, z pojedynczą poziomą kratą ogniową, podłączony do wolnostojącego komina, budowany z cegły i tynkowany zaprawą gliniano-słomianą.

 

PIECE PIEKARNICZE

Przystosowane doprowadzenia wszelkich czynności kulinarnych typu gotowanie w naczyniach glinianych, smażenie, pieczenie, suszenie

Piec kopułowy stacjonarny na cokole budowany z cegły gliniano-słomianej, tynkowany masą o podobnym składzie, z górnym otworem kominowym, lub budowany na bazie wyplotu kosza wiklinowego. Większe egzemplarze tego typu pieca służą również do wypału ceramiki.

Piec kopułowy przenośny budowany z masy gliniano-słomianej, na bazie wyplotu kosza wiklinowego.

Piec hybrydowy piekarniczy z nadbudowaną wędzarnią z grillem budowany z cegły gliniano-piaskowej, tynkowany zaprawą o podobnym składzie.

Piec kopułowy do pieczenia budowany z cegieł gliniano-słomianych.
Wykorzystując starą technologię strycharską, czyli sztukę wyrabiania cegieł gliniano-słomianych, budujemy piece do pieczenia chleba. Wrześniowe ciepłe promienia słoneczne obsuszają cegły wcześniej wyrabiane przez Pawła. Piec piekarniczy zbudowany dawna techniką jest bardzo wdzięczny w obsłudze, można w nim piec oraz gotować w glinianych naczyniach (średnica zewnętrzna pieca 115 cm). Zainteresowanych zapraszamy do kontaktu z Garncarnią.